Rodiče vítáni

Týden 9.1.2023 až 13.1.2023

Daleko na severu

Tento týden jsme se ocitli daleko na severu. První den v týdnu jsme si ukázali na globusu, kde se nachází severní části Severní Ameriky (Kanada, Grónsko, Aljaška) a severovýchodní Asie (Sibiř),  kde žijí Eskymáci. Pomocí kouzelné Albi tužky a knížky Svět zvířat se děti dozvěděly, jaká zvířata žijí za polárním kruhem na severní polokouli. Děti už vědí, že zde žijí lední medvědi, tuleni, které mají velkou vrstvu tuku, a díky tomu jim není zima. Děti si také připomněly barvy a tvary v pracovním listu s tučňákem. Pobyt venku jsme zahájili procházkou k dřevěnému Betlému a rybníčku na Želivci, děti malovaly klacíkem do písku, na louce hrály hry a pozorovaly potok, jakým směrem teče. 

V úterý jsme poslouchali písničku od Jaromíra Nohavici – Grónská písnička a ladili jsme pohyb se slovy z písničky. Ve výtvarné výchově jsme se zaměřili na společnou práci a vznikl nám obraz  život na severu. Děti vybarvovaly suchými tempery obrázky zvířat a Eskymáky a lepily je do velkého arch papíru. 

Ve středu nám pět dětí ze třídy odjelo na první lekci bruslení. Všechny děti mají velkou pochvalu za snahu a odhodlání 🙂 Ani zbytek dětí nezahálel při činnostech ve školce. Ve třídě jsme měli postavené iglú. Děti si hrály na Eskymáky, při tělovýchovné chvilce jsme napodobovali pohyby zvířat tučňáka, tuleně i ledního medvěda. Zopakovali jsme si dny v týdnu, měsíce i roční období.

Čtvrtek se nesl v duchu po stopách Eskymačky Emilky. Dětem přišel dopis, kde je Eskymačka prosí o pomoc se záchranou tučňáka, který se ztratil mamince. Děti se vydaly na stezku, na které plnily úkoly: vyjmenovat polární zvířata, poskládat puzzle, postavit iglú z přírodních materiálů, přeskakovat přes ledové kry, přednes básničky o Eskymácích, řadit obrázky zvířat podle velikosti a lovit rybičky. Na zahradě pak hledaly ukrytý poklad.

V pátek jsme si zopakovali všechny informace, které jsme se při tomto tématu naučili. Děti kreslily obrázky k diagnostice a užívaly si venku na louce hry: Cukr, káva, limonáda, Rybičky, rybičky jedou.

Těšíme se na další týden, kdy nás čeká olympiáda.

Magdaléna Wagnerová

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko