Rodiče vítáni

Týden 27.2. – 3.3.2023

Pojďte pane, budeme si číst

Celý tento týden se nesl v duchu pohádek, dobra a zla. Pracovali jsme s didaktickými kartičkami pohádkových postav a vytleskávali názvy postav, určovali první hlásku a počítali slabiky. Skládali jsme pohádkové bytosti k sobě. Pracovali s obrázky jednotlivých pohádkových postaviček a pracovali s otázkami, které se dané pohádky týkaly. Jednalo se klasické pohádky a pracovali jsme s nimi i pomocí Hejného metody.

V pondělí v rámci projektu Celé Česko čte dětem, nám přišla přečíst pohádku paní hospodářka Markétka. Přečetla nám pohádku z knihy Maxipes Fík, kterou si děti samy vybraly. Po pohádce jsme si povídali, o čem pohádka byla? Kdo v pohádce vystupoval? Kdo to je vlastně Fík a kdo Ája?

Také jsme pracovali s pohádkou Červená Karkulka. Převyprávěli jsme si příběh dle obrázků a pak jsme si pohádku zahráli. Nejdřív my paní učitelky dětem a pak děti paní učitelkám. Byla to veliká legrace a společně jsme si to užili. Také jsme si Červenou Karkulku na obrázku rozstříhali, složili podle čísel a nalepili na barevný papír.

V úterý jsme se pracovali s plakátem pohádkových postav. Pojmenovali jsme si  je a povídali zda jsou to postavy záporné nebo naopak hodné. A i v úterý jsme si museli zahrát pohádku Červená Karkulka, protože se děti chtěly vystřídat a zahrát si ji znovu a znovu 🙂

Pro děti byl také připravený pracovní list na umístění pohádkových postav (první, poslední, druhý zleva, třetí zprava, uprostřed) – prostorová orientace. A někteří se vydali na 3. návštěvu do solné jeskyně na Herink.

Ve středu jsme v práci s plakátem pohádkových postav pokračovali. Říkali jsme si, jaké známe pohádky s těmito pohádkovými postavami. Pracovali jsme také s oblíbenou  pohádkovou knihou. Představili jsme svou knihu z domova a řekli, o čem pohádka je.  Čteme je doma s maminkou? Ukázali jsme si obrázky. Také jsme dokončovali práci s keramickou hlínou – nabarvili jsme si své keramické rakety. Také proběhla 5. lekce školičky bruslení ve Velkých Popovicích.

Čtvrtek byl ve znamení dobro a zla. Které postavičky jsou dobré, a které ty zlé? A co to vlastně znamená?  Vyzkoušeli jsme si to rovnou při pohádce Perníková chaloupka. Nejdříve jsme si příběh převyprávěli a následně zase zahráli J Také nám přišel přečíst pohádku pan školník Pavel. Připravil si pro nás pohádku Hrnečku vař! A děti byly moc nadšené, že si na nás pan školník našel čas ve svém nabitém programu. A málem bych zapomněla na oslavu 5. narozenin našeho kamaráda Káji 🙂

A pátek? Jooo, tak ten se dětem líbil asi úplně nejvíc. A víte proč? Paní učitelka Terezka měla v noci sen, že očekávánou pohádkovou cestou nás přijde provést „SALLY“ příšerák z pohádky PŘÍŠERKY S.R.O.  A skutečně přišel! Plnil s námi každý úkol pohádkové cesty, zatančil si s námi, udělal nějakou tu legraci, přinesl nám medaile a nějakou tu dobrůtku a musel zase běžet 🙂 Ale než odešel, musel se se všemi dětmi vyfotit 🙂 A věřte, že to byl opravdový zážitek pro nás všechny. Tak snad nás ještě někdy navštíví.

Tak krásný víkend a hurá do dalšího pohádkového týdne

Dvořáková Tereza

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko