Rodiče vítáni

Světový den včel 20. 5., hmyz (16. – 20. 5.)

Pondělí jsme díky krásnému počasí začali společně s úsměvem při ranním cvičení na zahradě.

Věděli jste, že dne 20. května slaví včely svůj Světový den včel? Proto jsme si povídali o tom, jak včeličky žijí. Že je jejich domečkem úl a mají svou královnu, o kterou pečují dělnice a trubci. Víme, že sbírají z kytiček nektar ze kterého pak máme med. Na nožičkách se jim při sběru nektaru zachytí pyl, který je důležitý jak pro včelstvo, tak pro přírodu. Včely jsou pro nás velmi důležité a užitečné.

Ale nejen včeličky nás provázely. Celý týden jsme listovali v moudrých i pohádkových knihách, ve kterých se vyskytuje hmyz. Mezi nejoblíbenější patřila Albi kniha Hravá přírodověda. Ale své nadšence si našla i kniha Brouk Pytlík. Didaktické obrázky nám pak pomáhaly blíže poznat i takové druhy, které mohou být našemu životu nebezpeční.

Ve čtvrtek jsme si nasbírané vědomosti vyrazili ověřit do přírody v okolí naší školky. Společně jsme okem i lupou hledali a pozorovali rozmanité druhy hmyzu. Zjistili jsme, že na cestách, v lese i v polích žije mnoho mravenečků, červenočerných broučků jménem Ruměnice pospolná a berušek (slunéček sedmitečných). Všímali jsme si také včeliček, čmeláků i much na rozkvetlých kytičkách, keřích i stromech. Na kopřivě dvoudomé jsme našli housenku Babočky kopřivové, ze které bude krásný motýl. Potkali jsme krásnou modrou, ale velmi rychlou vážku. Přivoněli jsme si k rozkvetlému kaštanu. A nedalo si nevšimnout krásných květů lupiny mnoholisté, jejíž fialové svícny se vyjímaly ve vysoké trávě i kopřivách. Ve vlhké hlíně se plazila žížala, která dětským očím také neunikla. Na poli i v lese jsme díky báječné aplikaci zjistili, kteří ptáčkové nám zpívali nad hlavami. A na konci cesty jsme sfoukli bílé chmýří pampelišky.

A pohyb nebyl jen na vycházce, ale zdravé a hravé cvičení nás provázelo každý den. Stejně tak mnoho her, které nás baví. V pátek jsme si zahráli, že jedeme na výlet autobusem. Cílem byla krásná louka v horách. Hledali jsme pomocí imaginární lupy různé broučky, motýlky, žížaly a pozorovali přírodu. Překonávali jsme potok, vysoký kopec a brodili se ve vysoké trávě i kopřivách. V autobuse jsme se samozřejmě nezapomněli připoutat. Dojeli jsme v pořádku.

Ve výtvarném koutku si děti vybíraly, jakého „hmyzáčka“ si vyrobí pomocí ruliček z kartonu, lepidla a tempery. Máme to tu veselé díky beruškám, včeličkám, motýlkům a žížalkám.

Protože bylo sucho, pravidelně jsme na zahrádce naší školky zalévali záhonky a keře dešťovou vodou. A k mrkvičce jsme zaseli ještě hrášek.

Brouček
Malý brouček spinkal v trávě,
probudil se dneska právě,
protáhl si nožičky,
hlavičku i ručičky.
Na nohy vzal bačkorky
a utíkal do školky.
Tak je tady všechny máme
a hezky se přivítáme.
„Dobrý den!“

Andrea a Alena

Copyright © 2024 MŠ Sluníčko